Grófske chyžky a Medová baba

Poľovnícka chata s rybníkom sa nachádza nad Novou Sedlicou v nadmorskej výške 650 m. n. m. Lokalita sa nachádza v Bukovských vrchoch na trase z Novej Sedlice na vrchol Riabej skaly. Dostala pomenovanie po grófke Leopoldine Serenyovej z Luháčovíc na Morave. Grófka bola vlastníčka tunajších lesov, a poľovnícku chatu dala vybudovať okolo roku 1910 spolu s domom pre služobníctvo a koniareň. Chata bola po nej pomenovaná ako „Leopoldina poľovnícka chata“. Po druhej svetovej vojne bola chata premiestnená do Novej Sedlice, kde dodnes stojí.

V roku 1966 bol na blízkom potoku, ktorý je prítokom Zbojníckeho potoka, vybudovaný rybník. Z hľadiska ochrany prírody predstavuje dôležitú mokraď lokálneho významu.

V blízkosti sa nachádza lúka Medovej baby, na ktorej sa nachádza drevený včelín a socha Modovej baby od sochára Mareka Žiňava. Socha je súčasťou Galérie monumentálnej sochárskej tvorby. Je vysoká 7,1 m a vyrobená zo sedemmetrového dobového kmeňa. Po výstavbe úzkokoľajky, ktorá v týchto miestach končila, firma zaoberajúca sa ťažbou dreva na tejto lúke vybudovala firemné domčeky pre robotníkov. V roku 1930 tu žilo 100 ľudí. V roku 1924 sa tu prisťahovala z Poľska Žofia Maťašovská, ktorú preslávilo včelárstvo. Ako posledná stála obyvateľka sa so svojimi dvoma dcérami v roku 1950 odtiaľto presťahovala do Novej Sedlice, kde je pochovaná.

Dostupnosť lokality je po turistickej žltej značke z Novej Sedlice za približne 2 hodiny (6,5 km) s prevýšením 250 m. Po 1,6 km od centra Novej Sedlice sa nachádza táborisko Poľana, kde je možné odporkovať auto.